fbpx

Bonusles Groen

Deze les over kleuren mengen sluit aan op mijn e-book  "Hoe meng je pachtige paarsen".

Hierin geef ik uitleg over het mengen van heldere kleuren, omdat ik er zelf pas na een aantal jaren schilderen achter kwam waarom de ene set kleuren wel heldere mengkleuren geeft en een iets andere combinatie op een modderkleur uit komt.

Je kunt het e-book via onderstaande button gratis downloaden:


Het is wel handig als je de kennis over warme en koude kleuren uit het e-book paraat hebt voor je begint met onderstaande video.
Hierin laat ik zien hoe je verschillende kleuren groen kunt mengen en welke groenen het beste werken in landschappen.



Het is best vreemd dat in de meeste kant en klare aquarelsets zo'n blauwige groen zit als het 2e napje van links (Viridian Hue). Terwijl dit soort sets het meeste gebruikt worden om landschappen te schilderen en die kleur snel onnatuurlijk over komt. Als je begint met schilderen is het vaak lastig om kleuren te mengen. Veel mensen vermijden daarom het mengen omdat ze bang zijn dat ze later niet weer dezelfde kleur kunnen maken. Maar om overtuigende landschappen te maken moet je dus wel veel verschillende tinten groen mengen.

Hierboven zie je dat het vaak lijkt of de donkergroene tinten blauwig zijn, maar ik heb het met een kleurenpikker in Photoshop getest en vaak is het toch echt groen of zwart. Nou heeft de natuur wel heel veel meer kleuren dan je met een digitale camera kunt vastleggen, dus het is slim om in de natuur goed te kijken en te experimenteren. Kleurbeleving is natuurlijk ook sterk afhankelijk van de kleuren die er naast zitten.

Hieronder zie je landschappen waar ook blauwige begroeiingen in voorkomen. En naar de verte toe gaat alles er wat grijsblauwiger uit zien. Bij het schilderen maken we vaak gebruik van atmosferisch perspectief; dit is het suggeren van diepte door middel van kleurgebruik. Het is gebaseerd op waarnemingen in de buitenlucht, de effecten van afstand op kleuren in een landschap zijn:

  • Afname van het contrast en daardoor minder goed waargenomen details (strooilicht maakt de donkere partijen minder donker)
  • Blauwkleuring van donkere partijen, een effect dat 's zomers erg uitgesproken is, maar bij helder weer slechts bij zeer grote afstanden waarneembaar
  • Ineenvloeien van de kleuren van de achtergrond

Vincent van Gogh schilderde in een expressionistische stijl, daarbij gebruikte hij kleuren om zijn gevoel uit te drukken. Daarbij hoeven kleuren dus niet te kloppen met wat je ziet. En ik wil ook zeker niet zeggen dat je altijd naar de natuur moet schilderen, maar als je dat wel wil is het fijn om te begrijpen hoe kleuren zijn opgebouwd.


Ik wens jullie veel plezier bij het schilderen en zeker ook met het mengen van kleuren!



>