fbpx
Nederlands
Text

Warming up – mengkleuren

Lesson 2 Module 1


Voorafgaand aan de e-course krijg je een oefening om er weer even lekker in te komen. Als ik een tijdje niet geschilderd heb begin ik hier ook vaak mee, omdat het helemaal geen druk oplevert.
Experimenteren met kleuren kun je niet vaak genoeg doen, dus ik hoop dat je dit niet ziet als tijd verknoeien. Omdat ik de afgelopen jaren heb gemerkt dat veel cursisten snel naar de zelfde kleuren verf grijpen, wil ik jullie uitdagen om eens heel andere kleurpaletten te bedenken / laten ontstaan. Ook kleuren mengen wordt nogal eens vermeden omdat men bang is om niet opnieuw dezelfde kleur te kunnen maken. Geloof me: je wordt er steeds beter in.


Daarnaast zie ik dat schilderijen vaak behoorlijk donker worden. Als je kleuren mengt kan dat al snel gebeuren. Daarom nodig ik jullie uit om een aantal reeksen te maken van mengkleuren en die heel langzaam steeds lichter te maken.


Je kunt beginnen met het mengen van 2 kleuren en kijken welke kleuren mooie resultaten opleveren.

Van een mooie mengkleur maak je een strip die je steeds lichter maakt en eronder schrijf je welke kleuren je hebt gebruikt. Dit vraagt wat discipline, want als je lekker aan het mengen bent vergeet je snel om het op te schrijven. Probeer aan de rechterkant uit te komen bij een kleur die bijna zo wit is als je papier. Misschien heb je in het begin meer dan 6 stapjes nodig om bij bijna wit uit te komen. Je hebt vaak maar een heel klein puntje kleur nodig voor die laatste 2 stappen!


Ik vond verschillende mengkleuren van AMSterdam azogeel donker (270) mooi worden met  quinacridone roze (366). Zie bij de afbeelding hierboven links. Hieronder zie je wat AMS Venetiaans roze (316) en Winsor&Newton Raw sienna opaque voor mengsels kunnen opleveren.

En alle kleuren op dit blad passen automatisch goed bij elkaar.

Om jezelf helemaal de vrijheid te geven met het combineren van kleuren raad ik je aan om de strip met kleuren 4 cm hoog te maken, zodat je hem kunt doorknippen. En van de bovenste helft van de strip kun je dan losse staaltjes knippen van de verschillende kleuren. Dan bewaar je het deel waar je aantekeningen op maakt voor in je archiefje. Zodat je later nog weet hoe je een bepaalde kleur hebt gemaakt. Met de losse verfstaaltjes kun je mooie combinaties maken.


Oefening


Met de verf die overblijft op je palet kun je lekker gaan spelen. Ik heb een kwast en een groot paletmes gebruikt en gespeeld met welke structuren ik kon maken. Door deels te glijden over de verf en op andere delen te schrapen en door het paletmes op de verf te leggen en op te trekken, kwamen er uiteindelijk interessante details te voorschijn.


Ik wordt heel blij van het detail rechts. Het lijken wel een soort veren. Het is de afdruk van het grote paletmes dat een blad heeft van ca 2x9cm. Die vormen had ik moeilijk zelf kunnen verzinnen.

Dit paletmes lijkt wel een beetje op wat ik heb gebruikt. Alhoewel deze kennelijk wordt gebruikt om taartglazuur mee glad te strijken.


Het is heel goed om een beetje random te spelen met verf en te zien wat er dan ontstaat. Voor sommige mensen is het belangrijk dat ze zichzelf toestemming geven dat het ook totaal mag mislukken. Dat er niks moois uit hoeft te komen. Dat het geen verspilling is van materiaal en tijd. Je leert er namelijk altijd wat van en vaak kun je met stukjes uit wat je gemaakt hebt nog wel weer iets doen. Ik stop ze in een doos en scheur ze soms in stukken om later collages mee te maken.
En op een onderbewust niveau kan er ook iets gaan broeien dat je later kunt gebruiken.  

Met mijn eerste 5 stukken papier met verf vandaag kon ik vrij weinig en daarna werd het ineens leuk.


De meest interessante stukken kun je in je Art Journal plakken. Of kijken of er met een passe-partout een mooie uitsnede van is te maken. Dat kan ook met 2 L-vormige stukken papier die je over de geschilderde vlakken schuift en zo  gebruikt als zoeker voor mooie beelden. 

En met je camera kun je ook mooie detail foto's maken, die later te gebruiken zijn als achtergrond voor een schilderij. Er kan een groot verschil in contrast zijn tussen als de verf nog nat is of al droog. Beide opties kunnen mooie effecten geven.

Je kunt natuurlijk met een vooraf gekozen kleurenpalet ook een schilderijtje maken,
zoals met de 'rozen' en 'grijsblauwen' in mijn Parijse schets linksboven.

Van de eerste verfexperimenten in mijn Art Journal werd ik niet zo blij  ðŸ™‚


Nog enkele tips

Gebruik voor het mengen zo wit mogelijk papier als ondergrond, zodat je de kleuren goed kunt beoordelen. De dikte van het papier is minder belangrijk, zelfs als het papier een beetje bubbelt kun je de staaltjes nog gebruiken. Ik heb een schetsboek met 120gr papier gebruikt. Ik heb een A4 formaat gebruikt en daar eerst even vakken op getekend, dat lijkt misschien veel werk, maar ik merk dat het schilderen van de vakjes dan veel sneller gaat. En je houdt zo tenminste zeker ruimte over om er nog onder te schrijven.


Je kunt evt ook een aantal verfstaaltjes halen bij een bouwmarkt, en misschien wel lukraak 10 strips pakken uit het hele aanbod. En die kleuren kun je dan zelf proberen te mengen. Het voordeel van zelf verfstaaltjes maken is dat je zeker wet dat je ze met jouw kleuren verf kunt creëren.


Je kunt de kleuren lichter maken door wit toe te voegen, maar ook met een lichte kleur als bv lichtgeel kan dat goed. Dan moet je wel opletten dat je voor een dekkende lichte kleur kiest. Bij de meeste merken kun je dat zien op de tube, dan staat er een dichtgekleurd vierkantje op.


Ik gebruik codes om het merk van de verf aan te duiden op mijn bladen, omdat kleuren met identieke namen per merk nogal kunnen verschillen.



Ik wens jullie heel veel plezier met deze oefeningen en hoop dat jullie ze lekker gaan delen in de Facebookgroep.


Pen
>