fbpx
Nederlands
Text

Les 3

Lesson 5 Module 2



Bij kunstgeschiedenis leer je dat kunst niet alleen is wat je ziet. Het is niet alleen de afbeelding die aan de muur hangt of het beeld op de sokkel. Kunst gaat over wat het betekent voor de samenleving. Kunst gaat over iets NIEUWS.


Het gaat over de kunstenaar die reflecteert op de gemeenschap of maatschappij en het ontdekken van zichzelf zowel op individueel als op cultureel niveau. Kunst zonder mening is gewoon een mooi plaatje.

Dit is ook de reden waarom we niet naar één enkel kunstwerk van een kunstenaar kijken, dat vertelt je niet wat de kunstenaar zegt. Dat is net als bij een enkel beeld uit een film, daar snap je ook niet het hele verhaal mee. Daarvoor is het oeuvre van de kunstenaar belangrijk.

Goede kunst verandert de manier waarop we denken. En dat begint met ergens een mening over hebben. Daarvoor moet je jezelf goed kennen. En dat laat meteen zien waarom Artificial Intelligence nooit kunst kan vervangen: AI heeft namelijk geen mening. Je kunt het wel als tool gebruiken, net zoals je een kwast of een beitel of een camera kunt kiezen om je idee mee te verwezenlijken.

Heb je deze oefening met de plakbriefjes uit mijn webinar al gedaan?
Dat is een mooie start om te beginnen met schrijven over wat je belangrijk vindt.


Voor het 3e punt (- wat jouw waarden zijn) volgt hier een manier om daar antwoorden op te krijgen.


Onderzoeken van onze kernwaarden en overtuigingen

Terwijl we door het leven gaan, ontwikkelen we overtuigingen en waarden die bepalen wie we zijn en hoe we de wereld bekijken. Deze overtuigingen en waarden zijn vaak diep in ons geworteld. Het is belangrijk om ze van tijd tot tijd te onderzoeken om er zeker van te zijn dat ze ons nog steeds goed van pas komen. Waarden uit onze kindertijd zijn misschien wel contraproductief in ons huidige leven of ze verklaren waarom we bepaalde dingen steeds weer tegenkomen.


Waarom het belangrijk is om onze kernovertuigingen en -waarden te onderzoeken

Onze kernovertuigingen en waarden vormen de basis van onze identiteit. Ze beïnvloeden de beslissingen die we nemen, de relaties die we aangaan en de manier waarop we onszelf en de wereld om ons heen zien. Om kunst te maken moet je daar goed inzicht in hebben, zodat je kunt bedenken wat je met de wereld wil delen.

Een manier om onze kernovertuigingen en waarden te onderzoeken is door onszelf een aantal indringende vragen te stellen, zoals:

- Wat geloof ik over mezelf?
- Wat geloof ik over anderen?
- Wat geloof ik over de wereld?
- Wat waardeer ik het meest in het leven?
- Wat zijn mijn doelen?
- Wat motiveert mij?
- Wat inspireert mij?
Hoe onze gedachten onze realiteit vormen

Waarneming of perceptie is het proces van het verwerven, registreren, interpreteren, selecteren en ordenen van zintuiglijke informatie. Perceptie is een krachtig instrument dat onze werkelijkheid vormgeeft. Onze gedachten en overtuigingen ten opzichte van de wereld om ons heen, bepalen hoe we ermee omgaan. Perceptie is de lens waardoor we de werkelijkheid bekijken en onze gedachten, emoties en gedrag vormgeven. Onze perceptie wordt beïnvloed door onze opvoeding, cultuur, ervaringen en overtuigingen. Je perceptie van zaken kan positief of negatief zijn en beperkend of versterkend.

Via je kunst kun je kiezen door welke lens je jouw wereld wil laten zien. Dit kan voor een periode zijn, maar het kan ook de rest van je leven steeds terugkomen. En je kunt er zelfs je eigen gedachten mee beïnvloeden, door bepaalde gedachtenlijnen regelmatig te volgen maak je nieuwe overtuigingen aan.


Oefening 1   Kernwaarden

Schrijf eens antwoorden op de vragen hierboven die je interessant vindt. (Wat geloof ik over mezelf, etc...)
Haal daar enkele kernwaarden uit die voor jou belangrijk zijn en waar je in je schilderijen mee bezig zou willen zijn, die je wel verder wil onderzoeken.

Zoek op internet afbeeldingen die gaan over jouw kernwaarden. Dat mogen ook schilderijen zijn van andere kunstenaars. En je kunt ook in je eigen eerder gemaakte werk zoeken naar verbanden daarmee. Als je er tijd voor hebt kun je er natuurlijk ook wat (schilder)schetsen van maken in je Art Journal. Maar het verzamelen van minstens 16 beelden is voor nu het belangrijkste.

Oefening 2   Moodboard maken

Ik zou alles wat je verzamelt (ook) nog als losse plaatjes bewaren. Dat kan in een map op je computer of als geprinte plaatjes in een fysieke map. Het is fijn als je er later nog wat van kunt gebruiken als je je echte Artist Statement of Manifesto maakt. Daarom is het fijn als de afbeeldingen in niet in al te lage resolutie zijn.


Om deze afbeeldingen de komende tijd als kompas te gebruiken kun je een snelle variant van een moodboard maken op een groot stuk papier en dat ophangen bij je werkplek. Je kunt ook een foto ervan op het bureaublad van je computer zetten, zodat je het regelmatig ziet. Je kunt er quotes bij zetten die je motiveren of waar je regelmatig aan herinnerd wil worden, zodat je er nog meer over na kunt denken wat ze voor jou betekenen.


Je kunt ook een aantal A3 vellen pakken en daar je moodboard op maken. Die vellen kun je blijven aanvullen en ze zijn makkelijker mee te nemen (misschien wil je er zelfs rekening mee houden dat je ze doormidden kunt vouwen en dus niks op de vouwlijn plakt).


Ik ben weer erg benieuwd tot welke inzichten je bent gekomen en natuurlijk naar wat jullie gaan delen in de FB groep.





Pen
>