fbpx
Nederlands
Text

Les 1

Lesson 3 Module 1

Omarm de kracht van je kwetsbaarheid

Het doel van deze e-course is het verder ontwikkelen van je eigen stijl. Met als eindproduct een mooi vormgegeven Artist Statement of Manifesto. Er zullen iedere week opdrachten zijn die je daar verder naar toe helpen. Daarnaast vind je schilderopdrachten, die zijn optioneel en kun je doen als je er tijd voor hebt.


Waarom zou je een Artist Statement of Manifest maken?

Je kunt prima kunst maken op basis van je gevoel. Als je alleen schildert om gewoon lekker bezig te zijn en af en toe iets moois te maken, dan kun je best alleen op je intuïtie varen. Waarschijnlijk wordt je werk de ene keer geweldig maar een volgende keer ben je er minder blij mee. Het resultaat hangt dan namelijk grotendeels van het toeval af.

Als je echter wil groeien als kunstenaar is het belangrijk om een kompas te hebben. Door woorden te gebruiken om je koers te beschrijven word je je bewuster van wat je doet. Door goed te kijken en benoemen wat er precies voor zorgt dat het ene kunstwerk je erg bevalt en andere werken juist niet. Dan kun je de uitkomst meer gaan sturen.

Leuk voorbeeld van een Manifesto van een grafisch ontwerpster


Wij gaan in deze e-course een uiting maken waarin je jouw standpunten en gedachten opneemt waar je je de komende tijd op wil richten met je kunst. Bijvoorbeeld: wat wil ik maken en hoe wil ik dat uitdrukken? Wat vind ik het belangrijkst? Kijkend naar wat ik heb meegemaakt in mijn leven; waar sta ik dan voor?


Je kunt een Artist statement of Manifesto maken voor een bepaalde periode. Het helpt je om te focussen. Ook als je naar een expositie toewerkt is het heel waardevol als toetsinstrument. Je statement wordt trouwens niet gehakt in steen, je kunt het wijzigen zodra je nieuwe inzichten krijgt. Datzelfde geldt voor je stijl: je hoeft nu niet te bepalen wat jouw stijl wordt voor de rest van je leven. De meeste creatieve mensen die ik ken houden van variatie en nieuwe dingen uitproberen en ik denk dat daardoor ook de uitdaging blijft om te creëren.


Wat is een Artist statement of een Manifest?                        

Een Artist statement is een algemene inleiding tot je werk waarin je duidelijk maakt waar je werk over gaat en waarom je het hebt gemaakt.

Een Manifest is een weergave van de standpunten of uitgangspunten van een persoon of een groep.


Beide uitingen kunnen op een website geplaatst worden bij je werk of bij een expositie om de kijker wat meer context te geven. Je kunt tijdens de e-course nog beslissen welke uiting het beste past bij wat je wil maken. Het kan een poster worden, of een Word Cloud, of een filmpje of wat je verder nog kunt bedenken...
What makes you quirky is what makes your brand.

De meesten van jullie hebben mijn webinar wel gezien, maar misschien wil je dit stukje nog even terug kijken:


Ja en dan gaan we het nu hebben over wat jou anders maakt dan andere mensen. En waar schaam je je misschien zelfs een beetje voor? Dit hoef je niet nu meteen te delen in de Facebookgroep hoor. Waarschijnlijk wordt dat later makkelijker als je wat aan de groep bent gewend en misschien wil je ook nog wat schaven aan hoe je het formuleert. Als je het begint te delen kun je daar wel vast een beetje aan wennen. En wat ik ook al vaker gemerkt heb: iets waarvan je denkt dat het iets heel geks is van jou, blijken toch andere mensen ook te hebben. Of ze herkennen het en dat resoneert dan bij hen. En misschien vind je partner een vreemde eigenschap van jou niet meer zo leuk, maar anderen juist wel. Dat ‘gekke’ aan jou gecombineerd met jouw belangrijkste waarden kan een unieke som opleveren, maar daarvoor zul je wel een beetje moeten gaan graven en verzamelen.


Opdracht 1.
Maak een lijstje met woorden van jouw gekke eigenschappen.

Als je de woorden op losse papiertjes zet kun je er nog mee schuiven en misschien groeperen om verbanden te herkennen.

Je hoeft deze eigenschappen niet meteen zo opvallend te zien als de verslaving van Herman Brood of de gekke snor van Salvador Dali. Het kan ook zijn dat je al je hele leven fanatiek dingen aan het verzamelen bent. Zo merkte Anna (Insta: wijzemeisjes) dat ze die drive om te verzamelen en sorteren heel goed kon gebruiken om bijzondere beelden te creëren. Het mooi plat neerleggen van dezelfde soort spullen en dat fotograferen bleek gewilde plaatjes op te leveren. Er zijn op Instagram diverse Hashtags voor deze heerlijke bezigheid, bijvoorbeeld: #flatlayfriday

Het is heel handig om ook aan mensen in je omgeving te vragen wat zij ‘quirky’ vinden aan jou. Aan hen valt het vaak veel sneller op wat er net een beetje anders is aan jou. Vraag het maar eens aan je ouders en/ of kinderen. Wat zijn bijvoorbeeld dingen die typisch zijn in jullie gezin? Ook collega’s en vrienden hebben vaak wel een woord of eigenschap die hen aan jou doet denken. Of misschien heb je al jaren een bijnaam bij je sportclub. Als je een lijstje met woorden of korte zinnen hebt over jouw verschillende bijzonderheden kun je de volgende opdracht doen. Het kan trouwens goed dat je er de komende tijd nog dingen aan toe voegt, dit is een voortdurend proces. En voor woorden die je niet zo aanspreken kun je ook synoniemen zoeken of benamingen die sympathieker klinken voor jou.


Opdracht 2

Zoek op internet afbeeldingen die gaan over jouw lijstje met ‘rariteiten’.
En je kunt ook in je eerder gemaakte werk zoeken naar verbanden daarmee. Als je er tijd voor hebt kun je natuurlijk ook wat schilderschetsen maken in je Art journal, met woorden die je raken. Het schrijven van een dagboeknotitie werkt vaak heel goed om tot diepere inzichten te komen. Ook om later nog eens terug te lezen waarom je voor deze woorden hebt gekozen. Een (kopie van een) interessant stukje van die tekst kun je in je Art journal plakken.
Het verzamelen van minstens 20 beelden is nu het belangrijkste!


Je mag natuurlijk wel al dingen gaan delen in de besloten Facebook groep. Dan kun je er vast aan wennen en de kracht van je kwetsbaarheid gaan ervaren. Je kunt erbij schrijven of je er reacties op wil, of dat het nog te kwetsbaar voelt daarvoor. Ik ben natuurlijk heel benieuwd naar jullie bevindingen.


Later deze week volgt nog een schilderopdracht.
Die kun je doen als je er tijd voor hebt, maar is niet essentieel om tot je Artist Statement te komen.Pen
>