fbpx
Nederlands
Text

Les 2

Lesson 4 Module 1In dit filmpje zie je een stukje van Sabines zoektocht naar het vastleggen van een landschap op haar eigen manier.
Voor de cursisten die zo veel mogelijk willen schilderen heb ik daarna een leuke opdracht.
Proces van Sabine


Hieronder zie je de processtappen van Sabine en hoe ze van dezelfde foto 2 totaal verschillende schilderijen heeft gemaakt.

Foto landschap bij de Lebbebrugge

Buiten schilderschetsen maken; vormen zoeken en met kleuren spelen

Schilderij 1 Sabine

in het atelier eerst kleurvlakken opzetten met een grote kwast

Detail. Meer details met paletmes en kwast

Detail. Voor de verticale strepen is de zijkant van het paletmes gebruikt

Resultaat schilderij 1 van Sabine  
Opdracht
Bedenk een kleurenpalet dat anders is dan je normaal gebruikt. Als inspiratie kan een foto dienen die een interessante kleurencombinatie heeft.

Zorg ervoor dat je 2 lichte tonen, 2 midden tonen en 2 donkere tonen hebt.
Sabine heeft nog donkerblauw, rood, geel en grijs aan haar palet toegevoegd. Tijdens het schilderen kun je je palet aanvullen met allerlei extra kleurgradaties.

Resultaat schilderij 2 van Sabine


Kijk goed naar de grijswaarden in onderstaande foto en schilder dit landschap in het door jou gekozen kleurpalet. Je kunt de foto downloaden naar je computer, als je hem groter wil bekijken. (Klik op de foto. Dan rechter muisklik > afbeelding opslaan als... kies de locatie op je computer waar je de foto wil hebben > opslaan).

Als je thuis een foto print wordt vaak het contrast veel minder dan wat je op een beeldscherm ziet. Je kunt het contrast wat vergroten in je schilderij om een interessant beeld te krijgen.


Misschien wil je liever een eigen landschap omzetten naar zwart wit. Zorg dan voor een foto met verschillende grijswaarden en contrast. En maak van tevoren een interessante uitsnede (compositie). Doordat Sabine meer variatie in de bovenrand van de bomen heeft gemaakt is dat interessanter geworden dan op de foto. En door meer details in de voorgrond aan te brengen ontstaat er meer diepte in het schilderij.Je kunt je procesfoto’s en je voorbeeldfoto in je album op Facebook zetten. En het is ook altijd interessant om daar je gedachten te delen over je proces en wat je opvalt aan je eigen schilderstijl. Door het op te schrijven kom je vaak tot nieuwe inzichten.


Pen
>