fbpx
Nederlands
Text

Les 6

Lesson 8 Module 3


Materiaalonderzoek

Welk materiaal zou je wel eens willen uitproberen?
Sommige materialen zijn wat ingewikkelder qua techniek, dan is het handig om er een cursus in te volgen. Zoals bijvoorbeeld het maken van linosnedes of zeefdrukken. Daarbij is het ook fijn dat je niet meteen alle materialen hoeft aan te schaffen. Kun je dat misschien ergens bij jou in de buurt doen?


Erg leuk en simpel om uit te proberen is het werken met inkt.
Koop daarvoor bijvoorbeeld een potje Oost-Indische inkt. Met een takje of een inktpen en een kwastje kun je snel uitproberen wat jij ermee kunt maken. Let wel op als je lichtere wassingen wil maken, gebruik dan heel sterk verdunde inkt, het wordt namelijk allemaal heel snel erg zwart. Je kunt een plastic palet (met kuiltjes) vullen waarbij de inkt met verschillende hoeveelheden water is aangelengd.

In het begin ontstaan er nogal eens vlekken en onverwachte dingen. Probeer je daar niet aan te ergeren, maar te kijken of ze als ‘happy little accidents’ nog te gebruiken zijn.

Oefeningen om verschillende grjjswaarden te maken met inktArceren

Tekenen door middel van arceringen. Door een aantal lijntjes dicht bij elkaar te zetten creëer je verschillende grijswaarden. Door de richting van de lijntjes goed te kiezen kun je extra informatie geven.

Door een takje met verschillende uiteinden te gebruiken kun je hele verrassende effecten krijgen.

Een paar sterke lijnen en vlakken in inkt, aangevuld met aquarel potlood.


Ook portretten zijn heel goed mogelijk met inkt.
Spelen met inkt kan je helpen om minder precies te worden en je leren om te werken met wat er toevallig ontstaat.


En je kunt leuke (fantasie) dieren of figuren maken van inktvlekken.


Als je graag wil arceren kun je ook een pen of stift gebruiken. Als je er later aquarel bij wil gebruiken, moet je wel goed opletten dat de inkt watervast is.


Ik ben benieuwd welk materiaal jullie wel eens zouden willen uitproberen. Als het wat langer duurt om dat te organiseren kun je je resultaten natuurlijk ook na april delen in de Fb groep.

Pen
>