fbpx
Nederlands
Text

Les 12

Lesson 14 Module 6


Hoe bepaal je de prijs van je werk?

Veel mensen vinden het best moeilijk om een prijs te plakken op wat ze het liefste doen. Je wilt je werk niet onderschatten, maar je wilt het ook niet zo hoog prijzen dat niemand het koopt. Omdat je al je aandacht en liefde in het werk hebt gestopt wil je je wel goed  voelen bij het verkoopbedrag.


Er zijn geen absolute prijzen vast te stellen, omdat er altijd persoonlijke voorkeuren zullen meespelen bij het beoordelen. Het is goed om consistent te zijn in je prijzen, daarmee bedoel ik dat er een logische opbouw in zit. Het is echter niet zo dat als je eenmaal prijzen hebt bepaald, dat je ze niet meer kunt aanpassen bij een volgend event. We denken vaak dat onze bezoekers dat raar zullen vinden, maar kijkers weten vaak nauwelijks wat je de vorige keer precies vroeg. En zeker als je net begint te verkopen is het nog aftasten wat mensen voor jouw werk over hebben.

Ik laat hieronder 3 manieren zien om prijzen te bepalen.



A. Prijsformule
Een formule die veel galeries gebruiken zie je hier:

Hoogte (cm) + Breedte (cm) x Ervaringsfactor = Prijs (+/ - Optionele bonus *)

* Een optionele bonusfactor van 1,1 tot 1,5 kan worden toegevoegd of afgetrokken van het totaal, afhankelijk van de gebruikte materialen of als het werk bijvoorbeeld erg arbeidsintensief was.


Ervaringsfactor

1 beginner (als je net begint)

2 amateur, student aan een kunstacademie of kunstopleiding

3 ontwikkelde amateur of gevorderde student (laatstejaars, bijna afgestudeerd)

4 onlangs afgestudeerd aan een kunstacademie of autodidact die de basis beheerst van schilderen en tekenen

5 werkende kunstenaar met minimaal drie jaar ervaring

6-8 werkende kunstenaar met minimaal 4 jaar ervaring en die een eigen stijl en oeuvre heeft ontwikkeld op een consistent niveau

9-12 ervaren werkende kunstenaar die lokaal exposeert, verkoopt en bekend is

12-17 ervaren werkende kunstenaar die landelijk exposeert, verkoopt en bekend is

17-23 ervaren werkend kunstenaar die exposeert, verkoopt en bekend is in Nederland en haar buurlanden

23-30 een gerenommeerde, ervaren kunstenaar die nationaal en internationaal verkoopt

30 een wereldberoemde trendsettende en invloedrijke kunstenaar die wereldwijd verkoopt



Voorbeeld prijsberekening volgens bovenstaande formule:


Schilderij op doek (50 x 70 cm) van een kunstenaar met enkele jaren ervaring: 50 cm + 70 cm = 120 cm.  
120 x ervaringsfactor 5 = € 600,-

Als je werkt op papier: dan kun je ongeveer de helft van het bedrag vragen.
Dat is onder andere omdat kopers schilderijen op doek hoger waarderen, maar ook omdat het opbergen van schilderijen meer ruimte kost. En schilderijen beschadigen sneller als ze in opslag zijn.

Als je werk in opdracht maakt kun je vaak een hoger bedrag vragen, omdat het proces meestal meer tijd kost. De prijs moet je vooraf overleggen.


B. Kostenberekening
Je kunt prijzen voor een kunstwerk ook bepalen volgens een kostenberekening:

• Bereken de kosten van het kunstwerk (bv materiaal, gereedschap, deel atelierhuur en energierekening)
• Tel daarbij op wat je wilt verdienen

C. Vergelijking
Ga naar exposities, galeries en kunstbeurzen. Zoek naar vergelijkbare kunstwerken, door kunstenaars met ongeveer even veel ervaring als jij. Bepaal op grond van de verkoopprijzen van die werken jouw eigen prijzen.



Factoren die mee kunnen spelen bij prijsbepaling

A. Niveau (ervaringsfactor)
B. Afmeting

C. Markt

D. Overheadkosten

E. Tijd

F. Galerie

G. Directe verkoop

H. Online verkoop

I. Onderdeel van een serie

J. Arbeidsomstandigheden (bv zwaar laswerk)
K. Reproductie

L. Aantal exemplaren gedrukt

M. Werk in opdracht (commissie)


Kijk hoe je prijzen worden ontvangen. Na een aantal verkopen voel je je misschien zekerder en gaan je prijzen iets omhoog, of je voelt aan dat je prijzen iets te hoog liggen. Overigens hoeft dit niet te zijn omdat mensen in je directe omgeving zeggen dat je te veel vraagt. Heel veel mensen hebben nogal wat ‘mindset issues’ rondom geld en daar kun je beter geen advies van aannemen.


De meeste kunstenaars hebben de neiging om hun kunst veel te laag te prijzen, vaak door onzekerheid. Je denkt misschien dat je met lagere prijzen gemakkelijker zal verkopen, maar bij kunst klopt dat niet. Mensen kopen kunst om iets moois in huis te halen, niet omdat het in de aanbieding is. Het is een emotionele aankoop, waarbij de prijs minder belangrijk is. De meeste mensen willen een kunstwerk kopen omdat het hen aanspreekt, emotioneel raakt en ze zijn best bereid daarvoor te betalen. Ook omdat het meestal om unieke stukken gaat.

Belangrijk is dat je niet te laag gaat zitten met je prijzen, want daarmee geef je zelf aan dat je het niks waard vindt. En in de prijzen van de schilderijen die je verkoopt zitten ook alle uren en verf verwerkt van de mislukte exemplaren die eraan voorafgingen…


Het is sowieso goed om een prijslijst te maken met minstens 8 verschillende formaten erop. Die kun je als pdf naar een potentiële klant mailen. Dan krijg je veel minder discussie over een prijs als wanneer je 1 los bedrag stuurt of zegt. En mensen willen graag het gevoel hebben dat ze kunnen kiezen.
Het is handig als er ook wat grotere formaten met duidelijk hogere prijzen op staan, omdat ze dan kunnen kiezen voor een middenklasse prijs.


Een reden om je prijs (iets) te verlagen kan zijn dat je werk bij iemand in huis komt die je het echt gunt, die je erg waardeert. Of als het op een plek komt waar veel mensen het kunnen zien, waardoor je bekendheid groter kan worden. Ik heb zelf een regeling dat vrienden en familie 10% korting krijgen op mijn werk.

Houd er rekening mee dat een galerie een provisiepercentage van de verkoopprijs vraagt. Dat percentage (30-50%) zal dus boven op jouw prijs moeten komen. En vergeet de btw niet als je die moet afdragen aan de belasting!


Schrijfoefeningen

Hier vind je nog wat schrijfoefeningen voor als je meer wil gaan verkopen. Daarvoor moet je eerst herkennen wat je gelooft en jezelf misschien wijs maakt over prijzen.

Wat zijn je prijs doelstellingen en wat zijn je overtuigingen?

A. Beschrijf in een paar zinnen WAAROM jij kunst maakt? Is het een hobby en hoeft je prijs alleen de materialen te dekken? Of wil je met de kunstverkoop een gezond, stabiel inkomen verdienen?


B. Wat denk of geloof je als het gaat om de prijsstelling van je kunst?
Welk gevoel krijg je bij het proces om je prijzen te bepalen?

Voorbeeld: Als ik mensen de prijs van mijn kunst vertel, begin ik me te schamen en durf ik de prijs nauwelijks hardop te zeggen. Ik hou ervan om kunst te maken, maar ik kan moeilijk accepteren dat ik er geld voor kan vragen.
Of: ik vind mezelf geen kunstenaar, want …
Of: ik geniet van de waardering van mensen voor mijn werk. Als ze er een substantieel bedrag voor betalen voelt dat als erkenning.


C. Schrijf een korte verklaring over hoe je je zou willen voelen over je kunst en over de prijs ervan.

Voorbeeld: Ik ben een kunstenaar en wat ik maak, creëer ik met passie, toewijding en vaardigheid. Ik heb geïnvesteerd in mijn training en besteed tijd aan het maken van kwaliteitswerk. Mijn werk verdient het om betaald te worden. Ik bied waarde en verwacht daar geld voor terug te krijgen.
Zeg deze verklaring regelmatig hardop, dan gaat het steeds meer als de waarheid voelen.

Print deze verklaring uit en hang hem op een plek waar alleen jij hem kunt zien. Laat het een herinnering zijn aan waarom je een kunstenaar bent en dat je het verdient om betaald te worden voor wat je maakt.


D. Vraag een vriend om je te helpen. Deel met hem of haar hoe je je voelt als je over geld praat en hoe je er in de toekomst over wil denken en praten. Kijk ook eens of er verschil zit in hoe mannen en vrouwen erover denken.

Voor mij heeft het schrijven van de morning pages erg geholpen om mezelf als kunstenaar te leren zien. Toen ik dat de eerste keer deed was ik ervan overtuigd dat ik alleen voor mijn plezier schilderde, en omdat ik geen kunstacademie had gedaan kon ik geen ‘echte’ kunstenaar zijn.
Het boek The Artists’ way van Julia Cameron geeft fijne uitleg en schrijfopdrachten voor de morning pages. Ik dacht eigenlijk dat het voor mensen was met een writers block, of kunstenaars die een creatieve blokkade op wilden heffen, maar het is veel breder inzetbaar. Door de verschillende oefeningen begon ik in te zien dat ik wel degelijk een kunstenaar was.



Er wordt me ook vaak gevraagd of je de prijzen bij je werk moet hangen. Bij de meeste galeries is het gebruikelijk om een prijslijst neer te leggen bij het begin van de expositie. Er wordt nog steeds gezegd dat het niet zo sjiek is om bij ieder werk een prijs te hangen. Miriam Schulman is een bekende Amerikaanse kunstcoach en zij adviseert om wel de prijzen en titels direct bij je werk te hangen. Zij zegt: je moet het een potentiële klant zo makkelijk mogelijk maken om snel een beslissing te kunnen nemen om iets te kopen.


De meeste mensen die iets mooi vinden nemen niet de moeite om terug te lopen naar het begin van de expositie om de prijslijst op te sporen. Dat doen vaak alleen serieuze verzamelaars die al naar een galerie komen omdat ze iets willen kopen.


Ik hoop dat je eruit komt met je prijzen. We kunnen het er tijdens de schilderdag nog over hebben. Als je dan een aantal schilderijen meeneemt kan ik de kwaliteit ervan beoordelen. Of je de verf dik genoeg hebt opgebracht en of je bijvoorbeeld de randen hebt mee geschilderd etc.


Je mag natuurlijk je prijslijst in de FB groep zetten, voor sommigen zal dat de eerste keer zijn en is het goed om het eens te delen.

Pen
>