fbpx
Nederlands
Text

Les 9

Lesson 11 Module 4


A. Tips voor het schrijven van jouw Manifesto

Inhoud

Op welke vragen wil je antwoord geven: Wat inspireert jou? Wat vind je belangrijk? Waar komen je ideeën vandaan? Wat is jouw aanpak tot creativiteit? Heb je de aspiratie om hier iets aan te veranderen? Hoe zou je willen dat het was?
Of kies 1 van de vragen waar je in vorige lessen antwoord op hebt gegeven.

Kijk naar wat je gelooft vanuit je culturele achtergrond, conflicten, passies, verlangens en politieke punten waarmee je je identificeert. Vraag jezelf af wat een kunstenaar en zijn/haar werk zou moeten doen aan deze zaken.


Maak een keuze uit de verschillende soorten inhoud: bijvoorbeeld een declaratie (of set van regels) over hoe een artiest zich zou moeten gedragen; een wijdere kijk op de wereld; een stel antwoorden op een specifiek vraagstuk (klein of groot) of een set declaraties over wat een schilderij goed of slecht maakt voor jou.

Stijl:

Overweeg de verschillende vormen die een Manifesto kan aannemen: een persoonlijke declaratie, een groepsmanifest of een objectieve tekst die niet is gelinkt aan een persoon of groep.

Creëer je manifest als een kort verhaal, een gedicht of een serie declaraties.

Gebruik de juiste toon en sfeer in je taal; is het verleidend en energiek? Is het positief of negatief van toon? Is het ironisch of plagend of zelfs met opgestoken middelvinger bedoeld?

Er is geen foute of goede manier om dit te maken. Jouw manifest is jouw manifest. We zullen niet over 3 jaar checken of je je eraan gehouden hebt. Het is nu in eerste instantie om jezelf te motiveren. Dus gebruik al je fantasie of ben gewoon vooral heel eerlijk.



B. Tips voor het schrijven van jouw Artist Statement


Een artist statement is een algemene inleiding tot je werk waarin je duidelijk maakt waar je werk over gaat en waarom je het hebt gemaakt. Zo leert de lezer jou als persoon en als kunstenaar beter kennen.


Een artist statement is in elk portfolio of publiciteit tekst terug te vinden. Vaak onder het kopje ‘over’ of ‘bio’. Je kan een artist statement schrijven over het geheel van je verzamelde werk, maar het kan ook over een specifiek project gaan. Net als je cv pas je je artist statement steeds aan: aan het publiek en het doel waarvoor je schrijft. Maak bijvoorbeeld een lange versie van ongeveer één pagina en een korte versie van één alinea.


Inhoud
Er is geen vaste opzet van een artist statement: iedereen pakt het op zijn eigen manier aan. Wel zijn er een aantal elementen die er vaak in voorkomen. Zo is de inleiding vaak een korte paragraaf waarin je het werk in algemene zin beschrijft. Daarna kun je ingaan op details.
Je kunt bijvoorbeeld beschrijven hoe je ideeën in het werk worden gepresenteerd. Dat kun je doen door iets te zeggen over je motivatie, visie, achtergrond en/of gebruikte technieken. Je kunt ook beschrijven waarom je werk interessant is voor het publiek. Welke reactie hoop je uit te lokken? Wees hierin niet dwingend, het statement is een aanzet om het werk te gaan ontdekken. Het hoeft geen uitkomst voor te schrijven.

De volgende vragen kunnen je helpen om je tekst concreet te maken:

- Waarom heb je dit werk gemaakt, wat wil je ermee zeggen, wat is het idee erachter?

- Hoe is het tot stand gekomen?

- Wat is je filosofie of de oorsprong van het werk? Houd dit relevant en kort.

- Waarom is een bepaalde techniek, benadering, instrument of medium belangrijk voor het werk?

- Waar staat jouw werk in relatie tot actueel werk van anderen? Door wie ben je beïnvloed, en hoe verhoudt jouw werk zich tot het werk van jouw inspiratiebronnen? Benoem hoe iets of iemand je werk beïnvloed heeft. Stel jezelf daarbij niet gelijk aan andere kunstenaars.

- Bij een statement voor een specifiek werk: hoe verhoudt dit werk zich tot je vorige werk en je gehele oeuvre?

- Bij werk dat deel uitmaakt van een serie/reeks projecten: hoe verhoudt dit werk zich tot de andere projecten?

Schrijftips

Schrijf in de tegenwoordige tijd en vanuit de eerste persoon en niet refererend naar jezelf in de derde persoon, je naam of ‘de kunstenaar’.

Houd je taalgebruik objectief. Wees zelfverzekerd, maar eerlijk en doe niet gewichtig.

Maak het niet gortdroog en houd het persoonlijk. Blijf dicht bij je eigen taalgebruik. Gebruik geen spreektaal.

Als jouw werk humoristisch is, mag deze humor best terugkomen in je tekst.

Houd de zinnen kort en overzichtelijk, vermijd te veel bijzinnen en bijvoeglijke naamwoorden. Verlies je ook niet in wollig en artistiek taalgebruik.

Laat je artist statement door verschillende personen lezen. Dit om te controleren of je geen fouten hebt gemaakt en om feedback te krijgen of je tekst goed te begrijpen is voor een bredere doelgroep.

Kijk ter inspiratie naar voorbeelden van anderen.


Biografie versus Artist statement

Je biografie bestaat uit de hoogtepunten van je cv, uitgeschreven in enkele alinea’s. Vaak toon je dit samen met je artist statement en de biografie is dan vaak iets langer. Je biografie gaat over jou en daarom in mindere mate over je werk. De biografie heeft ook een andere vorm dan een artist statement, want deze schrijf je juist wèl in de derde persoon. Je gebruikt dus niet ‘ik’, maar bijvoorbeeld ‘de kunstenaar en je voor- en achternaam’. In je biografie neem je meestal ook een foto op van jezelf.



Opdracht

Laat in Facebook weten of je liever een Manifesto of Artist Statement wil maken.
Welke informatie die je de afgelopen weken hebt verzameld wil je er in ieder geval in terug laten komen?

Begin met het ordenen van de informatie die je wil gebruiken.

Maak een opzet van je Manifesto of Artist Statement.

In week 6 ga je proberen je Artist Statement of Manifesto af te maken.





Pen
>