fbpx
Nederlands
Text

Les 4

Lesson 6 Module 2


Kunst is een dialoog

Kunst is een dialoog met de samenleving. Het weerspiegelt de samenleving. Kunst zegt: ‘Hé, kijk hier eens naar, bekijk dit eens op een andere manier. Ik heb een mening. Dit is hoe ik de wereld zie. Ik daag je uit om de wereld op een andere manier te zien.’ Dat is wat goede kunst door de geschiedenis heen is.

Kunst gaat niet over hoe goed je kunt schilderen of hoe goed je een beeldhouwwerk kunt maken. Het gaat over wat jouw werk, op dit punt in de geschiedenis, tegen de samenleving zegt.

In mijn serie Portraits of another me relateer ik mijn ervaringen en ontdekkingen aan wat er in de maatschappij gebeurt. Wat mij altijd heeft geïnteresseerd is de emancipatie van de vrouw. Feminisme ook wel, maar feministen vond ik altijd vrij hard in hun overtuigingen. Nu zie ik wel dat als zij geen duidelijke standpunten hadden ingenomen er waarschijnlijk nog steeds niets veranderd was. De documentaire over Sinéad O'Connor heeft me dat ook weer laten zien, zij heeft echt gestreden voor de vrijheid van abortus in Ierland. En dat heeft de positie van de vrouw daar flink verbeterd.

De ongelijkheid van de positie van vrouwen ten opzichte van mannen raakt mij al vanaf jonge leeftijd. Dat begon met het meeleven met de hoofdpersonen in de boeken van bijvoorbeeld Thea Beckman. En ook door de verhalen van mijn moeder en de vrouwen van haar generatie. Het boek 'De omwenteling' van Suzanna Jansen laat goed de ontwikkeling zien van vrouwenrechten vanaf ca 1940 tot nu. Het is verbazingwekkend hoe kort geleden sommige rechten pas verworven zijn. Ik ben blij dat ik in deze tijd leef, maar zie nog steeds veel ongelijkheid in de behandeling van mensen. Dat geldt natuurlijk niet alleen voor vrouwen, maar dat is een thema dat mij persoonlijk het diepste raakt. Sommige patronen zitten zo diep verweven in ons denken, terwijl we vaak helemaal niet door hebben waardoor ze zijn ontstaan. Ik hoop dat mensen door mijn serie daar nog meer over na gaan denken en er over gaan praten om te kijken hoe we kunnen zorgen voor meer gelijkheid. En voor veel mensen (mannen en vrouwen) betekent het zelfs dat ze zich eerst bewust moeten worden van de grote ongelijkheid.

Tijdens het maken van portetten van mensen kruip ik een tijdje in hun huid en worden ze een deel van mijzelf. Vandaar de titel van deze serie Portraits of another me.

Sweet surrender

How fragile she was

I'll remember you  (Sinead O Connor)

Her new self

Door dezelfde kleuren te gebruiken (grotendeels zwart en wit met accenten in roze, grijs en goud) en door steeds te starten met collage teksten heeft deze serie samenhang.



Opdracht 

Emancipatie is dus een kernwaarde waar ik me graag in verdiep.

* Emancipatie is het streven naar en de ontwikkeling van gelijke rechten en zelfstandigheid voor groepen die eerst werden gediscrimineerd. Deze gelijke rechten kunnen tot uiting komen door gelijkstelling voor de wet.


Waar zou jij wel eens een serie over willen maken?
Heb je al schilderijen die daarover gaan? Kun je meer diepgang aan het thema geven door er meerdere schilderijen van te maken?  Dit betekent overigens niet dat je de serie echt hoeft te maken, het gaat er nu vooral om dat je erachter komt wat je werkelijk interesseert.


De 10 meest voorkomende waarden wereldwijd zijn: vrijheid, eerlijkheid, respect, verdraagzaamheid, rechtvaardigheid, gelijkheid, vrede, vriendelijkheid, liefde, en veiligheid.
Bovenstaande kun je als inspiratie gebruiken, maar het mag ook veel kleiner zijn, zolang het jou maar raakt en je je er verder in wil verdiepen.


Nog een stel voorbeelden: Efficiëntie, Mildheid, Spiritualiteit, Eigenheid, Moedig, Spontaniteit, Energiek, Stabiliteit, Enthousiasme, Mondigheid, Stilte, Creativiteit, Integriteit, Vreugde, Daadkracht, Intimiteit, Respect, Vriendschap.
Op het internet kun je eindeloos veel meer mogelijkheden vinden, maar het gaat er vooral om waar jij je mee bezig wil houden.


Schrijf een voor jou belangrijke kernwaarde of thema in je Art journal en maak er een aantal pagina’s over.

Als start werkt het vaak goed om eerst een woord of een quote in je Art journal te plakken en daaromheen te schilderen en schrijven. Het hoeft niet mooi te worden, het is de bedoeling dat het je helpt om na te denken over wat je bezighoudt.

Als je al ideeën hebt over een serie schilderijen die je wel eens zou willen maken, schrijf en schets daar dan ook over. Want niets is vluchtiger dan een creatieve geest. Wanneer ik met een nieuw thema aan de gang ga maak ik er een map van op mijn laptop. Daarin verzamel ik tijdens en ook na het schilderen alles wat los en vast zit over dat onderwerp. Het kan me op nieuwe ideeën voor variaties brengen, en het is heel handig als je een expositie voorbereidt om alles bij elkaar te hebben.

Voorbeeld van een art Journal pagina met alleen collage. Het doel is je gedachten weergeven en tot nieuwe inzichten komen. Vaak als je jaren later zo’n pagina weer ziet, ben je meteen terug in het gevoel van het moment dat je hem maakte.


Laat je in de Facebook groep zien waar je mee bezig bent? Ik ben ook weer heel benieuwd naar jullie gedachten.





Pen
>