fbpx
Nederlands
Text

Les 8

Lesson 10 Module 4Het doel van deze cursus is het verder ontwikkelen van je eigen stijl.
Met als eindproduct een mooi vormgegeven Artist Statement of Manifesto.

Je gaat iets maken waarin je jouw standpunten en gedachten opneemt waar je je de komende tijd op wil richten met je kunst. Bijvoorbeeld: wat wil ik maken en hoe wil ik dat uitdrukken? Wat vind ik het belangrijkst? Kijkend naar wat ik heb meegemaakt in mijn leven; waar sta ik dan voor?


Je kunt een Artist statement of Manifesto maken voor een bepaalde periode. Ook als je naar een expositie toewerkt is het heel waardevol om te toetsen of je wel consistent bezig bent. Voor de bezoeker is het fijn om een soort guideline te hebben bij het kijken naar je werk.

Hieronder vinden jullie enkele heel verschillende voorbeelden van Manifestos. Op het eind vind je ook nog een interessant filmpje.

 

Dit is een Manifesto waarin de kunstenaar zichzelf motiveert om iedere dag te creƫren. Dat kan heel goed werken als je soms periodes hebt waarin allerlei andere zaken voorrang krijgen. Het werkt mooi als reminder als je het regelmatig toevallig onder ogen krijgt.
Bovenstaand Manifesto is met een grafisch programma op de computer gemaakt, maar je zou natuurlijk ook teksten over een geschilderde achtergrond kunnen plakken. Of over een collage achtergrond, of wat je maar kunt verzinnen.


De oneliners zijn in groter lettertype gemaakt, die kun je snel lezen als reminder. De teksten eronder leggen verder uit wat het voor de kunstenaar betekent.Bovenstaand Manifesto is van @unapologeticblackgirl en heet: Why do you make Art?

Ik vind dat toestemmingsbriefje linksonder wel mooi: permissie om werk alleen voor jezelf te mogen maken.
En dan met haar handtekening eronder.

Daar moet ik ook mezelf regelmatig aan herinneren, dat ik mag spelen met verf zonder dat het direct tot verkoopbaar werk leidt. Vaak zorgt dat spelen voor nieuwe doorbraken, maar het belangrijkste is voor mij dat ik wil dat schilderen vooral leuk blijft om te doen. Ik las pas dat het woord amateur is afgeleid van het Latijnse woord amare, dat liefhebben betekent; zie ook het Franse aimer. Een amateur is iemand, die een sport, spel of andere bezigheid beoefent, enkel uit liefde of uit liefhebberij en dus niet als beroep. Daar schuilt bij kunst maken als professional wel een gevaar in, dat je de pure liefde van het bezig zijn met verf kwijt raakt
Filmpje met Manifesto

Hier is een link naar een leuk filmpje van een Manifesto dat is gemaakt als deel van het onderzoeksproject:
Art versus Capital. Daarbij vroeg men zich af wat het betekent voor kunst om bruikbaar te zijn in de hedendaagse kapitalistische maatschappij.Opdracht

Dit is weer optioneel voor als je veel tijd hebt. Het is ongeveer dezelfde opdracht als in week 3.
Maak een schilderij in je favoriete stijl. Kijk of je in je eigen thema/kernwaarde een foto kunt vinden en schilder die in je favoriete stijl.In mijn map op Facebook vind je nog een aantal Manifestos.

Als je interessante Manifestos of Artist Statements tegen komt mag je die ook in die map plaatsen.


In de volgende les vind je tips voor het schrijven van een Manifesto en daar vind je ook tips voor als je juist een Artist Statement wil maken.Pen
>